Bayesiaanse statistiek

Bayesiaanse statistiek wordt steeds vaker toegepast.
In mijn boek De Bayesiaanse benadering. Basisprincipes en -technieken van de Bayesiaanse statistiek (Den Haag 2012: Academic Service) kun je informatie over deze vorm van statistiek vinden. Om je een indruk te geven tref je hieronder enkele bladzijden uit dat boek aan.
Uit De Bayesiaanse benadering

Een alternatief is om het inkijkexemplaar op bol.com te bekijken (zoek op ‘Rob Flohr’)

Uit mijn cursus ‘Inleiding tot de Bayesiaanse statistiek’ vind je hieronder twee fragmenten. Het eerste bevat een voorbeeld van een Bayesiaanse data-analyse, het tweede betreft de verschillen tussen Bayesiaanse en frequentistische data-analyses.

Voorbeeld van een Bayesiaanse data-analyse (1)

Bayesiaanse en frequentistische data-analyse vergeleken (3)

Er zijn verschillende video’s over Bayesiaanse statistiek beschikbaar, bijvoorbeeld:

Introduction to Bayesian Statistics, part 1
https://www.youtube.com/watch?v=0F0QoMCSKJ4

Bayesian belief update
https://www.youtube.com/watch?v=H71Vl78qCXA

Bayes’ Theorem: Adjusting belief in light of evidence (laat zien hoe belangrijk een correcte toepassing van het begrip voorwaardelijke kans is)

https://www.youtube.com/watch?v=ZT5repvwmI0

Voorbeelden van vraagstukken die het actualiseren van ‘prior beliefs’ op basis van nieuwe data, en daarmee het verkrijgen van ‘posterior beliefs’, fraai illustreren zijn het Drie Gevangenen Probleem (1959) en het  Drie Deuren Probleem (omstreeks 1970). In de bijlage hieronder is een uitwerking van deze vraagstukken te vinden. (zie op deze site ook onder Kansen en kansverdelingen – Het driedeurenvraagstuk)

Driedeuren- en driegevangenen vraagstuk